Laborator Universitar de Tehnica Dentara

Locatie: Constanta, Romania
Anul implementarii: 2018
Implementat de: E-Laborator

Proiectul nostru se refera la amenajarea laboratoarelor de tehnica dentara (alaturi de alte spatii care sustin aceasta activitate – vestiare, arhive, magazii si birouri/zone administrative), dispus pe un intreg nivel al unui corp de cladire. Echipa Proiect-Lab a gestionat dotarea acestor spatii cu mobilier de laborator intocmai configurat pentru acest tip de activitate didactica si stiintifica.
poza plan

Situatia existenta:
Corp nou de cladire, care se amenajeaza etapizat, nivel cu nivel, fiecare cu alta functiune/obiect de activitate – la momentul preluarii proiectului compartimentarea etajului era completa, lucrarile de amenajare pentru finisajele de pardoseala si pereti erau demarate, la fel ca si lucrarile de alimentare cu apa si curent electric.

Cerinte:
In aceste sali de laborator, studentii lucreaza printre altele cu mulaje dentare din diverse materiale ceramice si compozite. In cadrul seminariilor, activitatea acestora presupune utilizarea unei surse de foc, de apa, a unor surse de curent electric in imediata vecinatate, pentru alimentarea diverselor scule de lucru si pentru iluminat local. In consecinta si in mod special, aceasta activitate presupune dotarea fiecarui post cu un sistem local dedicat de aspiratie pentru particulele de praf rezultate in urma lucrului.

Dezvoltarea proiectului:
Acest proiect s-a desfasurat pe compartimentarea initiala. Dupa stabilirea functiunilor laboratoarelor, a numarului de student, tehnicieni si cadre didactice, am demarat proiectul efectiv de mobilare. Pentru a raspunde cerintelor cadrelor universitare, am propus mese de laborator de lucru cu dispunere perimetrala (suport aparatura si echipamente de laborator) si cate doua mese centrale echipate cu consola de utilitati (in laboratoarele didactice mari). Fiecare masa/insula centrala a fost echipata pe laturi cu surse de gaz si curent electric, pentru uz individual, iar catre capete, cu module sanitare, pentru uz colectiv. Fiecare post de lucru a fost echipat cu un sertar pentru colectare deseuri, brat articulat aspirant pentru pulberi, sursa de lumina, robinet pentru gaz metan/bec Bunsen – iar cel putin o chiuveta in fiecare laborator a fost echipata cu un separator de sedimente (pentru a nu deversa in canalizare acele prafuri/publeri rezultate din frezarea mulajelor dentare).

Provocarea a constat in configurarea efectiva a insulelor multi-functionale de lucru (piesa cea mai complexa de mobilier din intreg proiectul), pentru a acomoda sistemul de aspiratie si filtrare amintit mai sus, separatorul de sedimente al spalatorului de laborator, traseele electrice, de apa, gaz metan si canalizare, in limitele spatiului disponibil, dar cu respectarea numarului de studenti/utilizatori dintr-o grupa. A mai fost nevoie sa gandim un sistem de aspiratie/exhaustare locala intr-un laborator de turnare metal, pentru eliminarea din incinta laboratorului a unor vapori calzi uneori volatili.